
Wandeling: De Mollekensberg en zijn leemgroeven
door Herman Artois & Jef Maes
Ook dit jaar nemen Herman Artois en Jef Maes je graag opnieuw mee voor een prachtige wandeling op de Mollekensberg. (max 20 personen)
Dichtbij huis, eenvoudig bereikbaar vanaf de apotheek aan de Rijweg: volg de Keizerstraat omhoog. Daar begint een schitterende holle weg, die teruggaat tot de Middeleeuwen – of misschien zelfs nog verder.
Boven op de berg, zo'n 40 meter hoger, ontvouwt zich een weids panorama. Richting het noorden zie je onder meer de Mechelse Sint-Romboutstoren, Heist-op-den-Berg en Aarschot. Kijk je richting Leuven, dan herken je de abdij Keizersberg, de universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein, het KBC-gebouw, Gasthuisberg en UCLL.
Aan het einde van de holle weg ligt het charmante gemeentelijke Mollekenspark: een grote weide met een zandbak voor de kleinsten, picknickplekken en barbecuezones. Vlakbij ligt speelbos ‘Den Dieperik’, ook bereikbaar via de Kouterstraat. Dit bos ontstond in een oude leemgroeve, waar vroeger leem werd gewonnen voor lokale baksteenproductie. Vandaag is het een geliefde plek voor scouts en jongeren uit de buurt.
Op de top van de Mollekensberg vind je nog meer historische groeves: het Moeleken, de Dellegroeve en de Paardenweigroeve. Hier werd de bovenlaag afgegraven en de leem in veldovens gebakken tot kareelstenen. Tot 1920 werden veel huizen in Herent en omstreken gebouwd met deze lokaal geproduceerde bakstenen. De leemwinning was jarenlang een belangrijke ambachtelijke activiteit in de streek.
Praktisch
- Samenkomst: aan de bar van Mollekensfest, boven op de Mollekensberg.
- Duur & afstand: een begeleide wandeling van ongeveer 2 uur (± 6 km), onder leiding van Herman Artois. Samen met Jef Maes stelde hij een boeiende route samen langs de Mollekensberg en zijn historische leemgroeven.
- Voorzie degelijk schoeisel – stapschoenen zijn aanbevolen!
- Let op: het parcours is niet geschikt voor rolstoelgebruikers of kinderwagens.
- Inschrijven: per persoon en op naam.