Wandeling: De Mollekensberg en zijn leemgroeven

door Herman Artois & Jef Maes

Ook dit jaar nemen Herman Artois en Jef Maes je graag mee voor een mooie wandeling op de Mollekensberg. Dichtbij, aan de Apotheek op de Rijweg, de Keizerstaat omhoog. Schitterende holle weg, daterend van de Middeleeuwen en waarschijnlijk vroeger.

Boven op de berg in het veld – we zijn 40 meter hoger – heb je schitterende uitzichten naar het noorden: de Mechelse Sint-Romboutstoren, Heist-op-den-Berg, Aarschot … Aan de Leuvense kant de abdij Keizersberg, de bibliotheek op het Ladeuzeplein, het KBC-gebouw, Gasthuisberg, UCLL …. 

Boven aan de holle weg ligt het mooie gemeentelijk Mollekenspark. Een weide met zandbak voor de kleintjes, een plaats om te picknicken, te barbecueën. Vlakbij een speelbos, ‘den dieperik’, ook bereikbaar vanaf de Kouterstraat. Een oude leemgroeve, waar vroeger leem werd uitgegraven om lokaal bakstenen te bakken. De scouts en vele andere jongeren voelen zich daar thuis.

Boven op de Mollekensberg vind je nog andere oude historische groeven: het Moeleken, de Dellegroeve, de paardenweigroeve … De bovenlaag werd afgegraven en de leem werd, in open veldovens, tot bakstenen gebakken: de zogenaamde kareelstenen. Tot 1920 zijn vele huizen in Herent en omstreken gebouwd met lokaal gebakken kareelstenen van de Mollekensberg. Het was lange tijd een belangrijke ambachtelijke activiteit.


Praktisch

  • Samenkomst ter hoogte van de bar van Mollekensfest op de Mollekensberg.
  • Een wandeling van ongeveer 2 uur (+/- 6 KM) onder leiding van Herman Artois. Hij heeft samen, met Jef Maes een wandeling samengesteld die je langs de Mollekensberg en zijn oude leemgroeven brengt.
  • Inschrijven: herman.artois@skynet.be
  • Vergeet je stapschoenen niet!
  • Het parcours is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.